Sant Joan

Sant Joan

Gust a Terra

junio 23, 2021

La Nit de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit de Sant Joan, Nit del Foc, la Nit de les Bruixes es celebra durant la nit entre el 23 i 24 de juny.

La observació del sol i el culte al foc són tan antics com la humanitat. Els homes de la prehistòria aviat es van adonar que, a partir de determinat moment, el sol perdia la seva força i els dies es feien cada cop més curts.

Tradicions.

Els celtes encenien grans fogueres buscant la benedicció per una bona collita, els bons auguris pels enamorats i assegurar la fertilitat i descendència. Els druides invocaven elements de la natura representats en animals com la salamandra o personatges mitològics com el gnoms.

La mitologia grega entenia la festa del solstici com una porta d’entrada del sol a la dimensió de l’esperit dels homes. Segons els antics grecs, l’astre anava reduint-se, lluint primer en l’exterior, per una vegada arribada a l’altra dimensió il·luminar l’interior i ajudar als homes a assimilar les experiències viscudes. A aquesta porta imaginaria la coneixien com la “Porta dels homes”. Mentre que al solstici d’hivern li deien la “Porta dels déus”.

Els bereberes del nord de Marroc i Algèlia s’encenen fogueres a les places dels pobles i tots aquells llocs que necessitin ser purificats. Durant la festa, es llancen al foc tot de tipus d’herbes medicinals i es fumegen les seves eines de treball i objectes personals, al considerar que el fum del foc protegia les seves terres de les plagues. A més saltaven set vegades per sobre de les brases i purificaven amb branques enceses l’interior de les cases i als malalts, tradició que prové de la cultura preislàmica.

Amb l’arribada del cristianisme, la Nit de Sant Joan es va mantenir, però va perdre el seu caràcter màgic i va adoptar un nou significat. Segons els textos sagrats, Zacaries va fer encendre una foguera després que nasqués el seu fill Joan Baptista, i va saltar per sobre de las flames recitant càntics de lloança a déu per anunciar la bona nova.  Fet que es va fer coincidir amb la nit del solstici d’estiu.

Propietats de les herbes remeieres:

Es creu que durant la nit de St. Joan les plantes quintupliquen les seves propietats curatives. És costum que a partir de mitjanit es surti al camp a recollir herbes remeieres i després es pengin a les finestres per tal de rebre la benedicció del sant.

La Nit de Sant Joan és un moment únic per les herbes, agafen tota mena de virtuts, la majoria guaridores o de bona fortuna. Hi ha un refrany que ora :

Les herbes de Sant Joan

tenen virtut per tot l’any

És una nit de reunions per tota aquella mena de criatures màgiques que a la seva manera són dotades d’enteniment.

Les bruixes es reuneixen per celebrar els seus sàbats. Les bruixes de mar enmig del mar, caminant damunt les aigües on fan els seus balls rodons on es presenta el diable i pequen de moltes maneres diferents.

Nit de contes i llegendes.

En definitiva una nit de contes i llegendes on els més crèduls buscaran la seva fortuna i els no creients en aquesta nit por ser es trobin el seu encanteri sota el coixí. Una nit per somiar i sobretot una nit amb desig de felicitat per tothom.

Que els vostres somnis es compleixin.

 

Quizas tambien te interese leer

Trementinaires

Trementinaires

Trementinaires Coneixeu a les trementinaires? Avui sortim del Penedès per anar a un altre indret ple de màgia i saber. Dones valentes, emprenedores...

La vinya dorm

La vinya dorm

La vinya dorm. En aquests dies tan estranys, pràcticament no sortim de casa però a pesar de tot hi ha aquell dia que el sol t’invita a sortir, però...

El Pi de la Serreta

El Pi de la Serreta

El Pi de la Serreta Vilafranca te una superfície de 20km. No pot créixer més perquè esta delimitat per altres municipis, però a part del nostre...

Death Valley

Death Valley

Death Valley Aquesta setmana a les noticies han dit que al Death Valley, la Vall de la Mort, havia registrat temperatures de fins a 54º, comparables...

El vestit del vi.

El vestit del vi.

El vestit del vi. El vestit del vi és un tast diferent on descobrir com a casa podem gaudir d’un vi en les millors condicions, com si ens...

Santa Maria dels Horts

Santa Maria dels Horts

Santa Maria dels Horts Per anar a Santa Maria dels Horts, sortint del nucli de població de Vilafranca pel carrer de la Vinya, seguint el camí....

0 comentarios

Enviar comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *